30
Sier
09

Jak obronić się przed kolejną pandemią ‚hiszpanki’ ?

Nietypową cechą pandemii grypy hiszpanki był odwrócony profil wiekowy jej ofiar. Umierali przede wszystkim ludzie młodzi i w średnim wieku (20-40 lat), podczas gdy zwykle na grypę umierają dzieci, osoby starsze i z osłabioną odpornością. W relacjach z pandemii podkreślano, że ilość zgonów w młodszym wieku czterokrotnie przekraczała ilość zgonów w starszym wieku, np. w Szwajcarii pewien lekarz stwierdził, że nie widział poważniejszego przebiegu zachorowania na hiszpankę u osób powyżej 50. roku życia. Uczeni z University of Wisconsin-Madison, badając zakażone wirusem hiszpanki makaki, doszli do wniosku, że to nie sam wirus był bezpośrednio odpowiedzialny za wysoką śmiertelność wśród zarażonych. Kierujący badaniami Yoshihiro Kawaoka twierdzi, że małpy zabił ich własny układ odpornościowy. Okazało się, że atak układu odpornościowego na zakażone mikrobami płuca był tak silny, iż niszczył płuca. Wyjaśnia to, dlaczego (w odróżnieniu od normalnej grypy) hiszpanka zabijała głównie młodych ludzi – to właśnie młode osoby mają najsilniej działający układ odpornościowy. (tyle wikipedia)
Jeżeli następna pandemia ma przebiegać w ten sam sposób, to niebezpieczny nie jest sam wirus ale burza cytokinowa (cytokine storm) i na powstrzymaniu jej wystąpienia w organizmie powinniśmy się skupić.

1. Przyjmować silne probiotyki. Zapewnienie prawidłowej flory bakteryjnej jelit jest niezmiernie ważne dla wzmocnienia odporności organizmu. Amerykanie polecają Theralac(20 10^9 CFU), u nas niedostępny. Zamiast niego można kupić FisioFlor, Lakcid forte (oba mają 10 10^9 CFU) nie szukałam zbyt dokładnie więc możecie znaleźć jeszcze coś lepszego czy tańszego (większe dawki ma np. MICROFLOR)

2. Brać suplementy zmniejszające produkcję cytokin (przynajmniej trzy z poniższej listy w razie infekcji):
– resveratrol
srebro koloidalne
– NAC (N-acetylocysteina)
czosnek Garlic (2-3 zmiażdżone ząbki dziennie)
witamina C (1,000 mg co godzinę w czasie choroby)
zielona herbata (polifenole zawarte w zielonej herbacie, wykazują działanie bakteriobójcze i antywirusowe)
– Koci pazur (vilcacora)
– kurkumina z piperyną
witamina E
witamina D
dodatkowo:
– cynk
– selen
– dziurawiec (testy laboratoryjne wykazały, że hiperycyna może być wykorzystana do leczenia drobiu zainfekowanego ptasią grypą)
– korzeń lukrecji

3. NIE PRZYJMOWAĆ niczego z poniższej listy (powodują wzrost produkcji cytokin, przy normalnej grypie polecane ale w przypadku podobnym do hiszpanki niebezpieczne):
– czarny bez
– algi spirulina i chlorella
– miód
– czekolada
– echinacea
– nabiał i banany (powodują wzrost wydzielania śluzu)

źródło:  grypa666.wordpress.com

Reklamy

0 Responses to “Jak obronić się przed kolejną pandemią ‚hiszpanki’ ?”



  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s


%d blogerów lubi to: