05
Wrz
09

Fluor i aspartam – toksyczne dodatki do żywności

Jest to wycięty kawałek z filmu ‚ Esoteric Agenda’ , który przedstawia szkodliwość aspartamu i fluoru w produktach spożywczych.

Aspartam. Szczury od tego zdechły, my to jemy i pijemy

Tysiące niezwykle popularnych produktów takich jak coca-cola light mogą zawierać rakotwórczą truciznę! Chodzi o aspartam, słodzik powszechnie używany w przemyśle spożywczym. Raport, z którego wynika, że jest on rakotwórczy, otrzymała wczoraj Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywienia. Sprawą zajmuje się także polski sanepid, który zamówił podobną ekspertyzę w polskim Państwowym Zakładzie Higieny.

Aspartamem słodzone są gumy do żucia...

Fot. Tomasz Wawer / AG

Aspartamem słodzone są gumy do żucia…

//

<!–1–>Potwierdzenie, że aspartam jest trucizną, oznacza rewolucję w przemyśle spożywczym. W tysiącach produktów trzeba będzie zmienić jeden z głównych składników! A te produkty, które już trafiły do sklepów, natychmiast wycofać. To oznacza, że producenci żywności poniosą straty liczone w miliardach dolarów. Póki co, koncerny spożywcze powołując się na dwieście różnych badań, zapewniają, że aspartam jest bezpieczny.

W ubiegłym tygodniu w sprawie aspartamu była awantura w brytyjskim parlamencie. Tamtejszy poseł Roger Williams zażądał natychmiastowego wycofania z rynku brytyjskiego sześciu tys. produktów zawierających aspartam.

//

Powołał się przy tym na ustalenia włoskiego Instytutu Ramazzini, który na prośbę Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) sprawdzał, czy aspartam jest rakotwórczy. Wczoraj Włosi wysłali dokumenty do EFSY. – Wyniki naszych badań mówią same za siebie. Jasno z nich wynika, że aspartam jest potencjalnym czynnikiem rakotwórczym – powiedziała „Nowemu Dniowi” Kathryn Knowles z Instytutu Ramazzini. Odmówiła jednak podania szczegółów.

– Traktujemy sprawę bardzo poważnie – usłyszeliśmy od Caroli Sondermann, rzeczniczki EFSY. – Sprawdzenie danych z Instytutu Ramazzini potrwa od trzech do pięciu miesięcy. Wtedy opublikujemy wyniki oraz powiadomimy Komisję Europejską. To ona zdecyduje, co dalej. W tej chwili nie możemy stwierdzić, czy trzeba wycofać produkty z aspartamem – tłumaczyła nam wczoraj Sondermann.

Kluczowe są odpowiedzi na pytania: Czy aspartam jest rakotwórczy? Jeśli tak, to w jakiej ilości? Czy obecnie dopuszczona zawartość aspartamu w żywności jest niebezpieczna?

Mówi Roger Williams, brytyjski poseł: – Zwykle, gdy podejrzewa się, że jakiś produkt jest niebezpieczny dla zdrowia, wycofuje się go natychmiast. W przypadku aspartamu panuje zmowa milczenia, bo za dużo firm straciłoby na pochopnej decyzji.

Wszyscy czekają więc na ustalenia EFSY. – Na razie nie wycofamy aspartamu. Czekamy na decyzję Komisji Europejskiej – mówi Steve Leroy, rzecznik europejskiego oddziału Coca-Coli.

Co odkryli Włosi

Naukowcy z Fundacji Ramazziniego przeprowadzili badanie na szczurach. Obserwowali gryzonie przez 159 tygodni. W tym czasie podawali im pożywienie zawierające aspartam w dawkach imitujących dzienne spożycie tego związku przez ludzi. Szczury podzielono na kilka grup w zależności od przyjmowanej dawki. Związek ten wywołał u szczurów chłoniaki, białaczkę oraz nowotwory (szczególnie nerek u samic i nerwów obwodowych u samców), nawet jeśli spożywały mniejsze dawki niż dozwolone w przemyśle spożywczym dla ludzi.

Komentuje Anna Malinowska, rzecznik centrali sanepidu

Niezależnie od badań Instytutu Ramazzini sanepid wystąpił do Państwowego Zakładu Higieny o ocenę szkodliwości aspartamu. Ekspertyzy spodziewamy się lada dzień. Jeśli PZH uzna, że ten środek jest niegroźny, to poczekamy na ocenę Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywienia. Natomiast jeśli nasz PZH potwierdzi szkodliwość aspartamu, to spróbujemy zmienić nasze prawo, aby natychmiast go wycofać z rynku. Zaalarmujemy też Unię Europejską.

Komentuje Dr Zbigniew Hałat, epidemiolog, szef sanepidu w latach 1991-1993.

Gdyby to ode mnie zależało, na pewno wycofałbym aspartam z obrotu. Ale nawet minister zdrowia nie może samodzielnie podjąć takiej decyzji, bo to zależy od ekspertów, głównie z Państwowego Zakładu Higieny i Instytutu Żywności i Żywienia.

Od dawna wiadomo, że aspartam jest rakotwórczy. Jeśli EFSA to potwierdzi, to przewróci na łopatki cały przemysł zdrowej żywności, gdzie cukier zastępuje się sztucznym słodzikiem. Ja od dawna radziłem pacjentom skarżącym się na bóle głowy, rozdrażnienie, stany lękowe, żeby zrezygnowali z produktów zawierających aspartam. I pomagało.

Co to za środek

Aspartam, zwany także Canderel, Nutrasweet (symbol E 951). To syntetyczna, substancja słodząca. Zawierają ją niskokaloryczne jogurty, owocowe napoje gazowane, płatki śniadaniowe, gumy do żucia, sosy do lodów, syropy do kawy, słodziki, ketchupy i ciastka bez cukru, napoje i batoniki odżywcze, miętusy, kakao błyskawiczne. Na opakowaniach tych produktów powinno być napisane, że zawierają aspartam.

źródło: gazeta.pl

Od wielu już lat napoje słodzone są aspartamem. Jest on dużo tańszy

w produkcji od cukru. Czy jego stosowanie jest obojętne dla

zdrowia?

METANOL (ALKOHOL DRZEWNY / TRUCIZNA) Ten temat to

niespodzianka. W Polsce było tyle historii z metanolem, że wiadomość o

jego obecności w Coke czy Pepsi to takie curiosum, że chyba nikt w to

nie uwierzy!!! A jednak…

Metanol / spirytus drzewny jest śmiertelną trucizną. Niektórzy ludzie

mogą pamiętać metanol jako truciznę, która oślepiła lub zabiła ubogich

alkoholików (w Polsce kojarzy się to raczej z piciem „spirytusu”

skradzionego w fabryce w czasach komunizmu, o których donosiła w

tamtych czasach prasa, zawsze były to przypadki tragiczne: ślepota lub

śmierć – przyp. tłum.). Pod wpływem enzymu chymotrypsyny napotykanego w

jelicie cienkim metanol jest stopniowo uwalniany z grupy metylowej

aspartamu. Absorpcja metanolu przez organizm jest znacznie szybsza gdy

spożyciu ulega metanol w stanie wolnym. Wolny metanol uwalnia się z

aspartamu kiedy zostaje on podgrzany powyżej 30°C (86° Fahrenheit).

Może to mieć miejsce gdy produkty zawierające aspartam są niewłaściwie

przechowywane lub gdy są one podgrzewane (np. jako część produktu

spożywczego takiego jak Jello). Nie wiem co to jest Jello, ale wiem jak

wyglądają napoje dietetyczne na tylnej półce samochodu zaparkowanego w

pełnym słońcu. W organizmie metanol rozkłada się do kwasu mrówkowego i

formaldehydu. Formaldehyd jest śmiertelną neurotoksyną. Według oceny

EPA metanol „jest uważany za truciznę kumulacyjną z powodu niskiej

szybkości wydalania po absorbcji. W organizmie metanol jest utleniany

do formaldehydu i kwasu mrówkowego; oba metabolity są toksyczne”.

Zalecany prze EPA dzienny limit spożycia wynosi 7,8 mg/dzień. Jeden

litr napoju słodzonego aspartamem zawiera około 56 mg metanolu.

Konsumenci spożywający duże ilości produktów zawierających aspartam

przyjmują ok. 250 mg metanolu dziennie albo 32 krotny limit EPA. Do

symptomów zatrucia metanolem zaliczają się bóle głowy, brzęczenie w

uchu, zawroty głowy, nudności, niepokój żołądkowo-jelitowy, osłabienie,

dreszcze , zaniki pamięci, drętwienie i kłujące bóle w kończynach,

zaburzenia behawioralne i zapalenie nerwu. Najlepiej poznane symptomy

zatrucia metanolem to problemy z widzeniem włącznie z zamgleniem

obrazu, postępowe zawężanie pól widzenia, zaciemnienie widzenia,

uszkodzenia siatkówki i ślepota. Formaldehyd jest znanym czynnikiem

rakotwórczym, powoduje uszkodzenia siatkówki, zakłóca replikację DNA,

powoduje wady wrodzone. Uff, tego pewnie nikt do tej pory nie

wiedział! Z powodu braku paru niezbędnych enzymów, ludzie są

wielokrotnie bardziej wrażliwi na toksyczne działanie metanolu niż

zwierzęta. Dlatego, testy aspartamu czy metanolu na zwierzętach nie

odzwierciedlają dokładnie niebezpieczeństwa dla ludzi. Jak podkreśla Dr

Woodrow C . Monte, Dyrektor Food Science and Nutrition Laboratory at

Arizona State University (Laboratorium Żywienia i Nauki o Żywności przy

Stanowym Uniwersytecie Arizony- przyp. tłum.), „nie istnieją badania

pozwalające ocenić możliwe mutagenne (powodujące mutację – przyp.

tłum.), teratogenne (powodujące zmiany rozwojowe – przyp. tłum.), albo

rakotwórcze skutki chronicznego przyjmowania alkoholu metylowego.”

Był on tak zaniepokojony nie rozstrzygniętym problemem bezpieczeństwa,

że pozwał on FDA przed sądem domagając się wysłuchania jego odczytu na

temat tych problemów. Poprosił FDA o „zwolnienie z tematami napojów

bezalkoholowych do czasu gdy będzie można odpowiedzieć na niektóre

ważne pytania. To jest nie fair, że kładziecie cały ciężar dowodów na

tych kilku z nas, którzy są zaniepokojeni a posiadają tak ograniczone

możliwości. Musicie pamiętać, że jesteście ostatnią obroną

społeczeństwa Amerykańskiego. Jeżeli wy pozwolicie na używanie

(aspartamu) to ani ja ani moich koledzy nie mogą zrobić dosłownie nic

by odwrócić tą sytuację. Aspartam dołączy wtedy do sacharyny, dwutlenku

siarki i Bóg jeden wie ilu niepewnych substancji mogących obrażać

ludzki organizm za rządowym przyzwoleniem.”

Żeby u nas była możliwość pozwania przed sąd urzędu państwowego w celu

zmuszenia go do wysłuchania niechętnej mu opinii. Ale nie będzie!

Zresztą czy warto? Nikt przecież nie zwolnił z jakimi kolwiek napojami

i tu się zaczyna zapowiadany kryminał: Wkrótce potem Komisarz FDA ,

Arthur Hull Hayes, Jr., zatwierdził stosowanie aspartamu w napojach

gazowanych, po czym opuścił FDA i przyjął posadę w firmie prowadzącej

Public Relations dla firmy G.D. Searle. (Musiał chyba awansować!)

Podkreślano (jako argument za aspartamem – przyp. tłum.), że niektóre

soki owocowe i napoje alkoholowe zawierają niewielkie ilości metanolu.

Jednakże ważnym jest by pamiętać, że tamten metanol nigdy nie występuje

sam. W każdym przypadku obecny jest etanol, zazwyczaj w większych

ilościach. Etanol jest antidotum dla toksyczności metanolu u

człowieka. (Tego to nas w szkole nie uczyli a powinni.) Oddziały

Operacji Pustynna Burza były „pojone” wielkimi ilościami napojów

słodzonych aspartamem, które ogrzewały się w słońcu Arabii Saudyjskiej

do temperatur przekraczających 30°C. Wielu z nich wróciło do domu z

licznymi zaburzeniami podobnymi do tych, które występują u ludzi

zatrutych chemicznie formaldehydem. Uwalniający się w napojach metanol

mógł przyczynić się do powstania tych chorób. Czynnikiem, który mógł

również przyczynić się do ich powstania mogą być inne produkty

(metabolizmu – przyp. tłum.) aspartamu takie jak (omówiona poniżej)

DKP. Czy w sympatykach Strefy 11 i we wszystkich innych ludziach nie

budzi się w tej chwili żyłka badaczy spraw niewyjaśnionych? Pomyślcie,

najtęższe umysły łamią sobie głowy nad przyczyną syndromu „Pustynnej

Burzy”, nakręcono nawet senscyjne filmy, a wyjaśnienie jest takie

proste. I tylko wystarczyłoby, żeby producent aspartamu o tym wszystkim

powiedział, ale on nie powie. Wygląda, że dzięki Dr Mercola’i

rozwikłaliśmy tą intrygującą zagadkę. W akcie z 1993, który może być

określony tylko jako czyn „bez sumienia”, FDA zatwierdziła aspartam

jako składnik licznych produktów spożywczych zawsze ogrzewanych powyżej

30°C. A to już rzeczywiście jest draństwo. Nawet tłumaczenie, że

rozkład aspartamu trwa dłużej niż proces cieplny, któremu jest

poddawany nie jest akceptowalne. Aspartam działa bowiem jaki bomba z

opóźnionym zapłonem. Mówiłem, że będzie ciekawie!

źródło: hotnews.pl

Fluor zabija

Fluor jest niepotrzebny gdyż:

  • Dzieci mogą mieć zęby w idealnym stanie bez spożywania fluoru.
  • Korzystniejsze jest miejscowe, a nie ogólne stosowanie środków zawierających fluor.
  • Większość krajów Europy Wschodniej odrzuciła fluorowanie wody pitnej.
  • Gdyby fluor był potrzebny młodemu organizmowi, znajdowałby się w mleku matki w dużej ilości, tymczasem jest go jedynie 0,01ppm czyli 100x mniej niż wodzie fluorowanej.
  • Dzieci zamieszkujące obszary nie objęte programem fluorowania wody pitnej, otrzymują wystarczający poziom fluoru z pożywienia.

Fluor jest niebezpieczny gdyż:

  • Gromadząc się w kościach zwiększa ich kruchość i podatność na złamania.
  • Gromadząc się w szyszynce zmniejsza produkcję melatoniny.
  • przedawkowanie fluoru powoduje fluorozę,
  • Istnieją podejrzenia, że ma związek ze zwiększeniem zapadalności na osteoporozę.
  • Zwiększenie stężenia fluoru w wodzie powyżej 1ppm powoduje zwiększenie wchłaniania ołowiu i aluminium przez mózg!
  • Mieszkańcy krajów, w których stężenie fluoru w wodzie jest większe niż 3ppm są mniej płodni.
  • Powoduje wzrost agresji wśród dzieci.
  • Ma bardzo niewielkie zastosowanie w terapii.
Reklamy

2 Responses to “Fluor i aspartam – toksyczne dodatki do żywności”


  1. 1 GoscGosc
    Kwiecień 21, 2010 o 2:13 pm

    Niestety,(pomijajac oczywistosc formaldehydyu i metanolu) reszta ma znikoma wartosc dowodowa.
    Wyniki na zwierzetach nie sa dowodem rozstrzygajacym na szkodliwosc aspartamu i fluoru u ludzi.
    O fluorze napisano miliony podobnych tekstow ,ich wartosc w swietle praktyki jest zerowa.
    Fluor w pascie nie ma zadnej alternatywy i to wlasnie jest udowodnione,a ja i moja rodzina,be zwizyt ustomatologa od kilkunastu lat ( bo nie potrzeba) jestesmy tego zywym dowodem.
    To samo z aspartamem.
    trafilem tu zupelnie przypadkeim i nie bede tracic czasu na dokladniejszy wpis.Nie moglem sie jednak powstrzymac,zeby tego nie napisac.
    Wystarczy zreszta porownac ilosc zapadalnosci na nowotwory u nas i w krajach tzw. rozwinietych zeby z oslupieniem zobaczyc,ze w „czystej chemicznie” Polsce jest o wiele gorzej.

  2. 2 GoscGosc
    Kwiecień 21, 2010 o 2:15 pm

    Pomylilem niechcacy adres e-mail a przy okazji dopisze.
    Nie ma komentarzy a moj oczekuje na moderacje.Czyli nalezy sadzic,ze kazdy niezgodny z autorem bedzie usuniety.Tak ?


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s


%d blogerów lubi to: